GVB en 9292 trekken samen op in nieuwe

9292 Vertrektijden API


Met de 9292 Vertrektijden API laat je in één overzicht zien hoe laat de volgende bus, trein, tram, metro of veerboot vertrekt in de buurt. Veel organisaties maken er bijvoorbeeld gebruik van, zodat hun medewerkers en bezoekers bij het verlaten van het pand kunnen inschatten: kan ik rustig aan doen of moet ik een sprintje trekken? In maart bracht 9292 een volledig nieuwe versie uit. En het mooie is: bij de ontwikkeling is nauw samengewerkt met de eerste gebruiker, GVB.

De vernieuwing van de 9292 Vertrektijden API stond bij 9292 al langer op de planning. Het proces kwam in een stroomversnelling toen GVB informeerde naar de mogelijkheden om de 9292 Vertrektijden API in zijn eigen nieuwe reisapp op te nemen. Robin Nicolaas, product owner bij GVB: “Onze oude app opende met vertrektijden, en dus wilden we deze functie in de nieuwe app er graag in houden voor onze klanten. We zijn daarom in de markt gaan kijken waar we die informatie vandaan konden halen. Zo kwamen we bij 9292 uit. We hebben ook met diverse partijen gesproken, maar op basis van prijs en relatie kozen we voor 9292. Zeker toen 9292 bereid was de vernieuwing van de 9292 Vertrektijden API naar voren te halen en er vaart achter te zetten.” 60 miljoen berichten per dag Product owner Evelien Blom van 9292 nam de coördinatie van dit project op zich: “Daarbij kwam het goed uit dat wij er net een ervaren developer bij hadden om ons ontwikkelteam te versterken, Jaco van Herwijnen. Die kon deze klus mooi oppakken.” Daar ging een belangrijke stap aan vooraf: het opstellen van de specificaties. Deze taak kwam op het bord van Business Consultant Peter van Brakel: “In de specificaties staat wat het eindproduct moet kunnen en wat de randvoorwaarden zijn”, legt hij uit. “De veranderde eisen zitten vooral in de techniek. Als je van alle stations en haltes in Nederland de actuele vertrektijden wil laten zien, praat je over het verwerken van ongeveer 60 miljoen berichten per dag. Om groei aan te kunnen van de producten en diensten die vertrektijden laten zien, hebben we ervoor gekozen om de 9292 Vertrektijden API helemaal opnieuw op te bouwen.”

"Er komen nog een paar verbeteringen aan die mijn beoordeling van een 8 naar een 10 kunnen brengen."

Prettige samenwerking GVB was al in een vroeg stadium bij de ontwikkeling betrokken. Robin: “Jaco heeft ons bijvoorbeeld helemaal door de beschikbare functies heen gepraat; die zagen er prima uit. We werden ook tijdens het bouwen op de hoogte gehouden van de voortgang en schoven een paar keer aan om de tussenstand te bekijken. En wat heel prettig was, is dat we toegang kregen tot de testomgeving. Dat hielp ons om het ontwerp van de schermen in onze eigen app alvast voor te bereiden en op de opbouw van de 9292 Vertrektijden API af te stemmen. Daardoor hoefden we uiteindelijk alleen nog maar de URL van de testomgeving te veranderen in de URL van de 9292 Vertrektijden API die live ging.” Zorgvuldig testen Bij het testen was vanuit 9292 ook Jasper Kreeft nauw betrokken. Hij werkte in tandem met de ontwikkelaar en liep bij elke stap zorgvuldig na of alles werkte zoals het bedoeld was. “Daarvoor is de testomgeving bedoeld. Hier hebben we de nieuwe 9292 Vertrektijden API ingericht en er bijvoorbeeld ook alle real-time datastromen op aangesloten, zodat we ook echt konden controleren of de techniek voldeed: werkt het geheugen zoals we dat willen? Is de snelheid op peil? Komen de juiste gegevens mee, inclusief informatie over eventuele vertraging? En als dat niet zo is, waar ligt dat dan aan en hoe kunnen we de prestaties verbeteren? Zo kom je steeds een stukje verder.” Van een 8 naar een 10 De nieuwe app van GVB is inmiddels live, mét de 9292 Vertrektijden API. “We zijn al heel tevreden met hoe die nu werkt”, zegt Robin. “Er komen nog een paar verbeteringen aan die mijn beoordeling van een 8 naar een 10 kunnen brengen. Zo gaat de 9292 Vertrektijden API binnenkort rechtstreeks gegevens uitwisselen met de 9292 Reisadvies API > die wij ook gebruiken. Dan hoeven gebruikers van onze app nog maar op één plek hun favoriete haltes in te voeren om die zowel in hun reisadviezen als in hun vertrektijden terug te zien. We kijken ook uit naar de koppeling met de 9292 Route API, zodat we een digitale haltevertrekstraat kunnen tonen, inclusief route op de kaart.” Evelien vult aan: “Het project is goed verlopen, met een strakke planning om ook de deadlines van GVB te halen. De basis staat nu en ondertussen gaan de ontwikkelingen nog door. Jaco werkt bijvoorbeeld nog aan de uitbreiding van de 9292 Vertrektijden API met onder andere de druktevermelding en de verstoringsberichten. Want onze producten zijn nooit af.”

Deel deze pagina