Wordt verwacht


Je deelfiets plannen, reserveren en betalen via de 9292 en 9292 moves apps

Je fietsroutes plannen rondom je ov-reis kan al een tijdje met de 9292 app en de 9292 moves app. En het moment is dichtbij dat je dan ook meteen binnen de app een deelfiets kunt reserveren én betalen voor het gebruik. Te beginnen met de deelfietsen van Donkey Republic.

Patrick Kuijpers, developer bij 9292, legt uit hoe de nieuwe deelfietsfunctionaliteit in de app werkt: “Als je een reis plant en je wil bijvoorbeeld vanaf een bushalte het laatste stuk fietsen, kun je eenvoudig op een kaartje zien waar in de buurt je deelfietsen vindt. Per locatie vind je informatie over de beschikbaarheid van deelfietsen en de tarieven. Je reserveert een fiets door je naam, mailadres en betaalgegevens in te vullen. Als je vervolgens dicht in de buurt van de fiets komt, kun je hem via een button op je smartphone van het slot halen. Allemaal zonder de 9292 app en de 9292 moves app te hoeven verlaten. Zo maken we het voor reizigers weer gemakkelijker om van deur naar deur te komen met een combinatie van vervoersmiddelen.”

Mooie kans De samenwerking tussen 9292 en Donkey Republic komt voort uit een project waarin beide partijen betrokken zijn om Mobility as a Service (MaaS) naar een hoger plan te tillen: een systeem waarbij je als reiziger betaalt voor het gebruik van (geïntegreerde) vervoersdiensten, zonder te hoeven investeren in vervoersmiddelen. “Zo raakten we in gesprek over de integratie van onze diensten”, vertelt Erdem Ovacik, CEO bij Donkey Republic. “Voor ons is dit een mooie kans om meer fietsers te bereiken. We willen dat zo veel mogelijk mensen Donkey Republic vinden en overwegen in hun vervoerskeuze. In combinatie met openbaar vervoer is onze dienst bij uitstek interessant. Zeker in Nederland, met z’n geweldige ov-netwerk en z’n grote fietstraditie.”

Zwarte doos Het programmeerwerk dat nodig is voor de integratie van de deelfietsen in de 9292 app en de 9292 moves app, inclusief reserveren en betalen, is zo goed als klaar. Daarvoor is zowel bij Donkey Republic als bij 9292 een berg werk verzet. Erdem: “Onze eigen app is niet ontworpen voor de uitwisseling van gegevens met apps van derden. Om toch te zorgen dat de functionaliteiten die wij onze klanten bieden, gemakkelijk te exporteren zijn naar een externe app, hebben we alles opnieuw opgebouwd in een System Tool Kit (STK). Dat is een soort zwarte doos waar 9292, maar ook andere aangesloten partijen, onze gegevens uit kunnen ophalen om te koppelen aan hun eigen diensten.”

Extra leuk Bij 9292 lag de uitdaging om de deelfietsfunctionaliteiten te integreren in de reisadviezen en ze dan ook nog op een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke manier te tonen. Patrick houdt zich vooral bezig met de voorkant: hoe alles er straks voor de gebruiker uitziet. “Wat dit project voor mij extra leuk maakt, is dat we bezig zijn met het koppelen van fysieke objecten - fietssloten – aan onze app. Die zijn bovendien voorzien van Bluetooth-technologie, dat is ook nieuw in de 9292 apps. Dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld bij het testen. Want je moet eigenlijk op een fietslocatie staan om een fiets te kunnen openen. Maar met een los slot en het manipuleren van mijn GPS-locatie, lukt het ook achter mijn computer.”

Blauwdruk voor meer Inmiddels is 9292 de deelfietsmogelijkheden druk aan het testen. Zodat alles goed werkt en bijvoorbeeld ook de betaalfunctie gegarandeerd veilig is bij livegang. De verwachting is dat het in het eerste kwartaal van 2022 zo ver is. De uitrol zal eerst gaan naar 9292 moves en de 9292 beta omgeving. Patrick: “Dankzij de goede samenwerking met Donkey Republic staat er een stevige basis om ook andere deelfietsdiensten in onze app aan te sluiten. Of bijvoorbeeld deelsteps of -scooters. Mét reserveren en betalen. We richten deze functionaliteiten nu zo in dat we bij uitbreiding van deeldiensten in onze reisplanner niet elke keer het wiel hoeven uit te vinden. De blauwdruk hebben we al. Heel stoer van Donkey Republic dat ze die met ons hebben willen ontwikkelen.”

Deel deze pagina