9292 & toegankelijkheid

Toegankelijkheid van onze website

Om het reizen voor iedereen toegankelijk te maken, moet de start van je reis dat ook zijn. Dat begint dan bij het goed kunnen gebruiken van onze planner. Daar werken we hard aan. We houden ons aan de richtlijnen van de stichting Accessibility en voldoen aan de AA-richtlijnen van het Waarmerk drempelvrij.nl. Dit betekent dat de website gebruikt kan worden door iedereen, inclusief mensen met een beperking zoals blinden en doven.


Ook bij de ontwikkeling van de nieuwe app staat toegankelijkheid voor iedereen hoog op de agenda. Tijdens het testen van de app nemen we deze bijzondere doelgroepen uiteraard mee.

De rol van 9292 bij toegankelijkheid

Maak je gebruik van een rolstoel, een rollator of reis je met een kinderwagen, dan is het goed om te weten of de reis dit je wilt gaan maken volledig toegankelijk voor je is. Is de halte of het station goed te bereiken, is het voertuig toegankelijk en is er bijvoorbeeld reisassistentie op het station beschikbaar? Het is onze missie om iedereen snel en makkelijk wegwijs te maken in het OV. Met de extra optie ‘Toegankelijk plannen’ in onze reisplanner plan je een toegankelijke reis en maken we de mogelijkheden voor de reiziger zichtbaar.


Voertuigtoegankelijkheid

Om tot een reisadvies te komen met de juiste informatie, werken we samen met de ov-bedrijven. Zij verwerken in hun data of een voertuig toegankelijk is. Wanneer je met NS reist, wordt de trein als toegankelijk gezien wanneer er aangegeven is dat er assistentieverlening is op het station.


Haltetoegankelijkheid

De informatie over de toegankelijkheid van haltes halen we uit het Centraal Haltebestand. De provincies en wegbeheerders zijn verantwoordelijk voor de data in dit bestand. Bij een aantal provincies kun je feedback geven op de haltes. De feedback wordt verwerkt door Vitence.


Standaard zit het bij het voorlezen van het reisadvies welke haltes voorzien zijn van een blindengeleidelijn. Hiervoor hoeft de reiziger geen gebruik te maken van de optie ‘Toegankelijk plannen’.

Stichting Accessibility

Stichting Accessibility is de deskundige, onafhankelijke partner in kwaliteit en toegankelijkheid van ICT. Met haar dienstverlening, expertise en netwerk ondersteunt deze stichting ze je organisatie bij de ontwikkeling en het beheer van toegankelijke websites en apps. Accessibility is een sociale onderneming. Haar inkomsten vloeien terug in research en development ten behoeve van de missie: een drempelloze digitale wereld voor iedereen.

Deel deze pagina